Избрани Новини

Настояват за безплатни прегледи на здравнонеосигурени бременни

Членовете на НПО "Ларго" в Кюстендил готвят петиция

За промяна и допълване на Наредба № 26, регламентираща предоставянето на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени, регламентирани в наредбата, настояват в петиция членовете на неправителствената организация "Ларго" в Кюстендил. Това съобщи председателят й Сашо Ковачев, цитиран от infomreja.bg.

В сегашния си вид наредбата предоставя на здравно неосигурените жени възможност за само един профилактичен преглед по време на цялата бременност при лекар акушер-гинеколог, който се заплаща със средства от републиканския бюджет. За сравнение програмата “Майчино здравеопазване” на НЗОК гарантира на здравно осигурените жени профилактичен преглед през всеки месец от бременността при лекар акушер- гинеколог, казаха от "Ларго". 
Според организацията бременността на здравно неосигурената жена остава непроследена, тъй като изследванията направени в началото на бременността не са релевантни към момента на раждането. Статистиката показва, че липсата на необходимите профилактични прегледи и изследвания по време на бременността е правопропорционално на броя на мъртвородените деца и децата, родени с увреждания, каза председателят на сдружение "Ларго".
От сдружението настояват наредбата да бъде променена и допълнена по начин, по който да се признае правото на здравно неосигурените жени да ползват всички регламентирани прегледи и изследвания в програма “Майчино здравеопазване” или поне да бъде включен още един профилактичен преглед. Те предлагат още в наредбата да се предвиди санкция за лекар акушер-гинеколог, сключил договор с НЗОК, който неоснователно отказва да приеме за профилактичен преглед здравно неосигурена бременна жена. 
"В хода на нашата работа установихме, че регламентираните с тази наредба прегледи не се предоставят на бременните жени в област Кюстендил поради непознаване на нормативния акт, както и поради липса на ясно установени правила в РЗОК за заплащане на лекарите и лечебните заведения, казаха още от "Ларго".
 
 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов