Избрани Новини

Строят нови или модернизират старите спешни центрове

За целта са отделени 85 млн.евро, поясни зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в

Мащабен проект за модернизация на спешната помощ стартира в страната, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в Добрич, където се срещна с кметове на общини от региона. Проектът е на стойност 85 млн.евро, осигурени по ОП "Региони в растеж". По него ще бъдат оборудвани, пребазирани или ремонтирани 28 центъра на "Спешна помощ", 172 филиала и 35 спешни приемни в страна, ще бъдат закупени и 400 линейки. Промените ще се правят идната година. Необходимо условие за реализация на програмата е общинските съвети да гласуват промяна на ползваните по проекта общински имоти в публична държавна собственост.

125 лекари са постъпили на работа в Спешна помощ от началото на годината, а 90 са напуснали, отчете Шарков, цитиран от Дарик. Заплатите вече са вдигнати с 20% и никъде не са под 1 000 лева, дори за новопостъпилите специалисти. Фелдшерите получават най-малко 750 лева. Нов скок на възнагражденията в сектора с 20% е предвиден в началото на 2016 година.

"Ще има съществени размествания в районирането на дейността на спешните центрове", съобщи още зам.-министърът. Те ще уредят по-адекватно обслужване не според областното деление в страната, а според близостта до случая. Такъв пример на добро сътрудничество има между Варна и Бургас, каза той.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)