Избрани Новини

Лиляна Павлова: Влагаме 300 милиона лева в линейки и спешни центрове

Ще продължим да инвестираме в здравеопазването, увери министърът

300 милиона лева ще бъдат инвестирани в спешните центрове у нас и в оборудване на линейките. Това заяви в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри нов лъчетерапевтичен комплекс в Онкодиспансера, предаде 24 часа.
„Ще продължим да инвестираме в здравеопазването”, увери Павлова.

Директорът на Онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов посочи, че годишно ракът отнема живота на 17 000 българи, а разболява всяка година 36 000. „Една трета от тях могат да се спасят, ако битката се води на всички линии”, заяви Калинов.
10,3 милиона лева европейски средства са вложени в пловдивския лъчетерапевтичен комплекс. От тях 1,3 милиона лева са общински. Центърът е на две нива, като в специален бункер е инсталиран линеен ускорител, който е най-модерният у нас. Закупен е за 6 милиона лева. С него пациентите провеждат лъчетерапия. Ускорителят може да се движи така, че максимално прецизно да облъчи туморният обем. Заедно с него е закупен и чисто нов спирален томограф, който прави до 32 среза едновременно и по този начин намалява облъчването на пациентите, допълни д-р Теодор Жеков.

„Това е един от най-изстраданите и най-важни от социална гледна точка проекти в община Пловдив. Дано по-малко хора ползват този комплекс, а тези, на които се налага, да си тръгват от тук усмихнати и излекувани напълно”, пожела кметът на община Пловдив Иван Тотев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)