Избрани Новини

Обсъдиха заразна болест по животните в Благоевградско

Това е заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни

Oбластният управител на област Благоевград Бисер Михайлов свика днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с появата на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни. Днешната комисията организира своевременни, превантивни, ограничителни, профилактични и принудителни мерки за недопускане възникването и разпространението на екзотичната заразна болест на територията на област Благоевград.

Нодуларният дерматит представлява вирусно заболяване по едрите преживни животни, което се предава механично чрез насекоми и кърлежи. Смъртността при него достига до 10 %, като нанася големи икономически загуби. На територията на страната няма регистрирани данни за подобно заболяване, но най-близкото огнище на заразата към момента се намира в Одрин, Турция.

Превантивните мерки за недопускане възникването на заразата, които ще се предприемат са  контрол на движението на животните, запознаване на фермерите със заболяването и със съответните препарати за обезпаразитяване, ежедневни ветеринарни прегледи на животните на територията на пограничните общини. За тази цел областният управител ще издаде заповед за провеждане на Общински епизоотични комисии, които да организират изпълнението на взетите на днешното заседание профилактични мерки.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)