Избрани Новини

Слагат чип на конете и кравите в Кюстендил

Животните без чип ще стават собственост на общината

От началото на този месец собствениците на селскостопански животни в Община Кюстендил се задължават да слагат чип на конете и кравите, които притежават, съобщава БНТ. Мярката се налага заради зачестилите инциденти по пътищата в общината с безстопанствени животни. Всяко животно, което не е чипирано ще се води като собственост на Община Кюстендил и ще бъде обявено за продажба. Десеторно скача и размерът на санкциите за собствениците на животни, които нарушават обществения ред и селскостопански масиви.

Новата мярка бе гласуван на последната сесия на общинския съвет. Целта е да няма разхождащи се по платното на пътя между Кюстендил и София безстопанствени коне и крави, които застрашават живота на хората.

“Съгласно изискванията на закона те трябва да бъдат чипирани и в същото време за нарушителите оттук нататък се предвиждат по високи цени на глобите, които ще бъдат налагани”, обясни Иван Андонов – председател на общински съвет – Кюстендил.

Голяма част от собствениците на коне от ромския квартал обаче не са съгласни с чипирането на животните, защото процедурата струва 40 лева, а хората нямат пари. Маркирането на животните ще ги защити от кражби, смятат собственици на коне. Сега 80% от животните имат марка. Наредбата се спазва заради високите санкции, които скочиха от 90 на 500 лева за нарушителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов