Избрани Новини

Слагат чип на конете и кравите в Кюстендил

Животните без чип ще стават собственост на общината

От началото на този месец собствениците на селскостопански животни в Община Кюстендил се задължават да слагат чип на конете и кравите, които притежават, съобщава БНТ. Мярката се налага заради зачестилите инциденти по пътищата в общината с безстопанствени животни. Всяко животно, което не е чипирано ще се води като собственост на Община Кюстендил и ще бъде обявено за продажба. Десеторно скача и размерът на санкциите за собствениците на животни, които нарушават обществения ред и селскостопански масиви.

Новата мярка бе гласуван на последната сесия на общинския съвет. Целта е да няма разхождащи се по платното на пътя между Кюстендил и София безстопанствени коне и крави, които застрашават живота на хората.

“Съгласно изискванията на закона те трябва да бъдат чипирани и в същото време за нарушителите оттук нататък се предвиждат по високи цени на глобите, които ще бъдат налагани”, обясни Иван Андонов – председател на общински съвет – Кюстендил.

Голяма част от собствениците на коне от ромския квартал обаче не са съгласни с чипирането на животните, защото процедурата струва 40 лева, а хората нямат пари. Маркирането на животните ще ги защити от кражби, смятат собственици на коне. Сега 80% от животните имат марка. Наредбата се спазва заради високите санкции, които скочиха от 90 на 500 лева за нарушителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)