Избрани Новини

Баба Меца с нов дом!

Започна ремонтът на мечите клетки в благоевградския зоопарк

Започна ремонтът на клетките на мечките в благоевградския зоопарк. Извършено е трасиране на терена и тече изграждането на електропластир. За спокойствието и безопасността на мечките те ще бъдат временно настанени в зоопарка в Айтос, докато бъдат финализирани строително- монтажните дейности. След края на облагородяването и разширяването на тяхната клетка те ще бъдат върнати в благоевградския зоопарк и в подобрения си дом.

Проектът за обновяване на клетките на мечките е включен в инвестиционната програма на общината за 2015 година. Инвестиционният проект „Изграждане на съоръжение за отглеждане и стопанисване на кафява мечка” е изработен съгласно изискванията на Министерството на околната среда и водите. Разширяването на клетката на кафявите мечки се извърши в два етапа. Първият е изграждане на нова бърлога, ремонт, преустройство и реконструиране на съществуваща бърлога, изграждане на нов басейн и ремонт и разширяване на съществуващия басейн, метална ограда с кльон с височина до 2,50 м. и електропластир. За изграждането на съоръженията са предвидени всички правила за безопасност както на посетителите, така и на обитателите - двете кафяви мечки. Бърлогата ще представлява едноетажно тяло, като към него се запазва съществуващата бетонна яма, от която отпадат задните оградни стени с цел отварянето й към околната среда. Леговището на мечките ще бъде от две бърлоги, до които ще се достига през изолационен коридор, към който е изградено сервизно помещение.

С изпълнението на проекта ще бъдат удовлетворени всички екологични нужди на животните за тяхното нормално пребиваване в близка до естествената им нужда среда. Проектът е съобразен и с препоръките на специалистите, които са категорични, че няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата на „НАТУРА 2000”. Обектът отговаря и на всички изисквания за пожарна безопасност.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)