Избрани Новини

Мацки се надпреварват по красота в Благоевград

Изложители от 7 страни представят 30 котки от 12 различни породи

Изложители от 7 страни и 30 котки от 12 различни породи на Международна изложба на котки, която се провежда в Младежки дом - Благоевград, пише simili.info. Представители от Гърция, Сърбия, Румъния, Русия, Беларус, Франция и България дойдоха в Благоевград, за да покажат своите прекрасни домашни любимци. Има персийки, Мейн Куун, конкуриращата я, но нежна по характер Регдол, сиамки - нов вид, британска късокосместа, Корниш рекс, Девон рекс, къдрави  и много приятни на допир, защото козината им е лека накъдрена като вълнички, както и Бенгал.

Само двама представители от България присъстват на изложбата. Един от тях е от Благоевград - Светлана Тумбева, собственик на оптика. Семейство Тумбеви има две котки от порода Регдол или в превод парцалена кукла. Казва се парцалена кукла, защото когато го докосваш, козината се отпуска като парцалена кукла. Леко дългокосмести са, с гривичка и сини очи. Те са дружелюбни, любвеобилни, имат ги от 6,7 години. Кастрирани са, мъжки, разказа Светлана. За нея не  е трудно отглеждането им, а удоволствие, защото са около теб и никога не можеш да скучаеш с тях. Първата котка, която взели, прибрали от улицата. За Светлана има толкова прекрасни животинки, които живеят на улицата и биха дали цялата си любов на някой, който ще ги гледа  и обича. Съветът й е да се обърнем към тези животинки, после човек се запалва  и може да си вземе и някаква породиста, ако има желание, а най-важното за нея е човек  да обича животните.

Антония Алексова, развъдник  и председател на федерацията за котки разказа, че чистопородното развъждане в по-малките градове не  е толкова популярно. Хората приемат котките като домашен любимец и не се интересуват толкова да бъде породиста, да притежава характеристики на  дадена порода. Тя има 6 котки, 11 бебета, които отглежда в апартамента си.

Според нея най-много грижи изискват дългокосместата персийка, която е най-трудна за отглеждане, защото има нужда от ежедневно разресване, ежедневни грижи. По-лесни за поддръжка са късокосместите, като характер Регдол е най-добър с малки деца, защото е единствената порода, селекционирана по характер. По-активни са сиамките. "Ако сега си взимате котка, бих  ви разпитала какви са ви навиците вкъщи, условия, колко често си седите вкъщи, колко голямо  е жилището и бих препоръчала порода, която отговаря на това. Характерът на човек също е важен. Той трябва да обича котките, да бъде търпелив и да бъде готов да й се подчинява, защото това не  е куче. Тя има собствени предпочитания към хората и човек трябва да се отдаде на животното", обясни Антония.

В неделя в Младежки дом ще се избере "най-харесваната котка", която ще получи специална награда. Трима международни съдии ще оценяват котките по качеството на стандарта, защото всяка котка има стандарт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов