Избрани Новини

Арестуваха протестиращ срещу незаконните постройки в Гърмен

Арестуваният е Иван Гогов

Задържан е участник в протестите срещу незаконните постройки в община  Гърмен, заяви председателят на Инициативния комитет за стачни  действия Иван Кременлиев, цитиран от Дарик. Арестуваният е Иван Гогов, който тази сутрин е отведен в полицейски арест, но към момента срещу него все още няма  повдигнато обвинение.

Иван Кременлиев не посочи конкретните причини за  задържането на Гогов. Снощи по време на поредното мирно шествие  жандармеристи са спрели протестиращите, които са възнамерявали да  преминат по обходен маршрут до село Лещен. "Ние не сме искали да влизаме  в ромския квартал, идеята ни беше да минем през пътя, който също е  незаконен", категоричен е Кременлиев. Той подчерта, че протестиращите  нямат за цел да се конфронтират с представителите на ромската общност, а  единственото им условие е незаконните постройки в общината да бъдат  съборени. "С ромите не искаме нито да говорим, нито да се виждаме,  искаме просто да се спазват законите", каза още Кременлиев. Той определи  проблемите в Гърмен и кв. "Орландовци" като общонационални и поясни, че напълно подкрепят протестиращите в столицата. В началото на юни, когато  се проведе голям протест срещу неспазване реда в община Гърмен, беше  определен краен срок, в който всички незаконни постройки да бъдат  съборени. "Ако до 18 юли строежите не бъдат премахнати, протестът ще се  пренесе на жълтите павета", беше категорична Минка Капитанова, кмет на  Гърмен.

Още през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на  незаконни строежи в землище на с.Марчево. На извършителите на  незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на  ДНСК. Общината обяви процедура за насрочване на търг за закупуване на  парцели на цена е 1,10 лева за кв. м. По мнение на част от управляващите самият конфликт тлее от години заради многото незаконни постройки в квартал „Кремиковци” в село Марчево. По официални данни те са 129 на брой.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов