Избрани Новини

До 15-ти юни е срокът за доброволно премахване на незаконните къщи в Гърмен

Общината оглежда къде да настани хората

Законовият срок, в който собствениците на незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци" на Гърмен  могат да ги премахнат доброволно, изтича на 15 юни. След тази дата на място ще се направи проверка и ще се премине към другата законова процедура- уведомления за принудително събаряне. Това уточни за "Хоризонт" областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

От ДНСК са категорични,  че 124 от постройките в квартала не могат да бъдат узаконени, нито да получат компромисния статут за търпимост. Единствената причина, поради която през 2012 година не се е пристъпило към принудит елно събаряне е била невъзможността на община  Гърмен да осигури подслон на уязвимите семейства, които остават без дом. Това бе причината Министерството на инвестиционното проектиране да спре изпълнението на заповедите през 2013 година. Този проблем стои нерешен и към момента. Преди седмица кметът на общината Минка  Капитанова заяви пред "Хоризонт", че се прави оглед на три възможни сгради - бивши училища в селата Осиково, Скребатно и Дъбница.

В момента в ромския квартал са останали около 200 човека, предимно деца, майки и възрастни хора. Останалите са заминали на сезонна работа в страната и в съседна Гърция, тъй като прочти сто  процента от трудоспособните роми нямат постоянна работа. Кварталът продължава да се охранява денонощно от полиция.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов