Избрани Новини

Слагат GPS на камионите с дървесина

Добивът през нощта се забранява

Преработката на дървесина ще се контролира с видеонаблюдение от 2016 г., а добивът през нощта се забранява. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за горите. С тях се очаква да бъдат въведени строги правила за дърводобива, които да заменят действащия в момента мораториум върху износа на дървесина, който беше наложен през март тази година.

Според промените в закона от 2017 година всички камиони, които влизат в гората и превозват дървесина, ще бъдат снабдени с GPS устройства. Мерките със сигурност ще доведат до спад на незаконната дървесина, категорични са от дирекцията по горите в Благоевград. Те отчитат положителен ефект от забраната за износ на дървесина.

Иван Гергов, директор на “Регионална дирекция по горите”- Благоевград: „На територията на Регионалната дирекция по горите като цяло тенденцията, която го имаме като информация, като данни за месец май, е един спад в броя на констатираните и съответно установените нарушение по Закона за горите и по-точно за незаконната сеч.” От следващата година се предвижда инсталиране на камери и видеонаблюдение във всички обекти за постъпване и преработка дървеният материал.

От бранша в Благоевградско настояват забраната за износ на преработена дървесина да отпадне. Кирил Беров изнася материал за арабска страна. От март месец обаче търпи хиляди левове загуби. “Явих се на конкурс с арабска държава за пакети дърва и сключихме договор. Те вкараха пакетите в техните каталози на супермаркетите. Как да обясня на шейховете в арабската държава, че ние решаваме в един момент да спрем износа за дървесина”, възмущава се той.

Собственик на дървопреработвателна фирма каза, че заради забраната за износ на дървесина, ще плаща неустойки за сключените договори с арабската фирма, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов