Избрани Новини

Снимаха десницата на Свети Иван Рилски на гръцкия остров Тинос

Подготвя се документалният филм "Десницата“

За първи път български телевизионен екип бе допуснат в девическия манастир „Успение Богородично“ на гръцкия остров Тинос, където се съхранява десницата на Свети Иван Рилски, съобщи БНТ-2. Там екип от Регионален телевизионен център Благоевград документираха липсващата част от мощите на Светеца, които от 1469 година са в Рилската обител.

Според изследвания на руски и гръцки учени десницата на българския светец, която от края на 10 в. е била в руския град Рилски, е пренесена преди повече от столетие в Гърция.

Юлияния, игуменка на манастира „Успение Богородично“: “Десницата е донесена от един  монах – Гаврил от Сирос и подарена на тогавашната игуменка Теодосия Кардици. Но точно кога не ми е известно. Но със сигурност зная, че целебната ѝ сила е помогнала на много хора.”

Архимандрит Яков: “Свети Йоан от Рила е символ на духовното единство между българи и гърци. Той е послание за любов, разбирателство и приятелство между нашите народи.” Със своите 700 църкви и манастири остров Тинос е сред най-посещаваните места в православния свят. На него се намира и най-големият на Цикладските острови християнски храм „Света Богородица“, прочут с чудодейната икона Благовещение. Тук тържествена литургия отслужи Неврокопският митрополит Серафим, с чието съдействие екипът подготвя документалния филм „Десницата“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов