Избрани Новини

Фермерите от Благоевградско готвят протест за 5 юни

Арендата на пасищата е много висока, спрямо другите в странта

Опашки от чакащи фермери се извиха пред общинската служба по земеделие в Благоевград в последния ден за заявяване по директните плащания, съобщава БНТ.  Крайният срок за подаване на заявления по Кампания 2015 за директните плащания без санкция изтече. Той беше удължен до 29 май.

Успяха ли стопаните да подадат документи навреме и с какви проблеми се сблъскаха?

Около 4000 земеделски производители в цялата страна могат да останат без директни субсидии, защото не са подали заявления по програмата за 2015-та година. Други 9000 пък са застрашени от санкции, въпреки че са успели да подадат заявления по Схемата за единица плащане на площ, но документите им не са обработени навреме от земеделските служби по места. До момента в Благоевградска област има подадени над 14 400 заявления. Общините с най-много заявления са от Хаджидимово, Сатовча и Гърмен. От Областната служба по земеделие казаха, че големият брой , защото земеделците от там кандидатстват за субсидии за отглеждане на тютюн за референтния период от 2007 до 2009 година. Най-малко заявления има пък подадени в община Банско.

Александър Петкашев отглежда около 80 крави в благоевградското село Падеш. Пред екипа на БНТ той заяви, че вече няколко пъти се налага да идва до службата по земеделие, тъй като приемането на заявленията и обработването им отнема много време.

“Сроковете не стигат и процедурата е много тромава и усложнена” , казва той. “Те така са го направили, че тези нормалните хора, където са, нямат никакво време. Как да оставя стоката на полето. Кой ще я гледа?”, пита и Цветан Павлов. От общинската служба по земеделие казаха, че очертаването на земите, за които се кандидатства, става онлайн и това води до известно забавяне.

Въпреки удължаването на срока, има вероятност не всички фермери да успеят да подадат документи навреме.

Ивайло Гоцев, директор Общинска служба по земеделие – Благоевград: “Едно от задължителните изисквания е регистрацията, за да се ползват всички схеми,е, регистрацията като земеделски производител, което пък е свързано с плащане на осигуровки, които са допълнителни разходи. Дребните земеделци, които отглеждат 5-10 хектара. Няма да могат да се включат там, тъй като няма да получат достатъчно пари.”

От общинската служба заявиха, че корекции на подадените вече заявление ще се извършват до 15 юни.

От земеделската служба в Благоевград казаха, че документи ще се приемат до 23 юни, но за всеки ден забавяне размерът на директните плащания за съответния фермер ще бъде намалявани с 1 процент.

Земеделски производители на биопродукция от Пловдивско пък настояват да се улесни достъпът за получаване на субсидии в страната. Те смятат, че държавата трябва да рекламира българското биологично производство на изложения в други страни.

Биологичното земеделие е голямата страст на Надя Петкова. Въпреки двете си висши образования се отказва от инженерните науки, за да се посвети на земята в пловдивското село Труд. Продукцията си отглежда на площ от 20 декара.

“Биоземеделието - тук, при нас - всичко е ръчно. Всяка тревичка общо взето трябва да се изкопае, всичко трябва да се насади, на ръка – нямам такива добиви, както в конвенционалното земеделие”, казва тя.

В момента Надя получава три хиляди лева субсидия на година, а 400 лева е дала само за част от ягодовия разсад.

“България казваме, че е пълноправна членка на Европейския съюз, другите страни взимат минимум 100 евро на декар, при нас – някакви минимални средства”, възмущава се Надя Петкова. Смята, че условията за получаване на и без това ниските субсидии у нас са много и трябва да се опростят.

“Моля нашите управници, ето има панаири, примерно, в Германия, Франция, ако държавата поне има една субсидия за някакъв щанд на такъв панаир, всеки от биопроизводителите да занесе това, което има, смятам, че това нещо ще е добро за България, не само за биопроизводството, въобще като цяло”, убедена е Надя Петкова.

И тъй като Надя няма гарантирани пазари и изградена мрежа за доставки, популяризира биологичното земеделие директно на потребителите.

Фермерите от Благоевградско готвят протест за 5 юни, когато се очаква да блокират главен път Е 79 в района на Симитли. Те недоволстват от факта, че земята, която се отдава за пасища в благоевградско, е на много по-висока цена от тази в другите общини в областта. Според стопаните нерегламентирано се отдават и пасища на фирми, които не се занимават с отглеждането на животни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов