Избрани Новини

Брестово се вдига на бунт срещу иманярите

Жителите често намират разкопани и нивите си

Двадесетината жители на симитлийското село Брестово потърсиха помощна на Гранична полиция, за да спрат набезите на иманяри, съобщава standartnews.com. Търсачите на съкровища изминават 20-те километра по стръмния път, за да ровят за антики и злато. Тук намират доста ценни предмети, твърдят местните хора. Жителите на селището в последните години често намират разкопани и нивите си, в които отглеждат различна земеделска продукция. „По този начин те са на загуба, тъй като се съсипва реколтата им. Надявам се, че от Гранична полиция ще ни помогнат в борбата с иманярите и ще пращат насам техен патрул. Хората са готови да сформират селско опълчение, за да защитят имотите си", твърди кметският наместник на Брестово Живко Стаменов. Той и селяните настояват граничните полицаи да дебнат не само за контрабандисти, а и за търсачи на древни находки.

През 2003 г. Брестово стана известно в цялата страна като нашенския Клондайк. Тогава фирма за геоложки проучвания и сондажи бе готова до инвестира $ 270 000, за да търси в района злато на площ от 198 кв. километра. Но в последния момент работата се провалила. В селцето, скътано в планината, има петнайсетина махали с по 1-2 къщи в тях. Тук живеят не повече от 30 души.

Иманярите вярват, че в Коматинските скали, които на места се извисяват над 100 метра има жълтици, заровени от хайдути и войводи. Иманярите копаят и в района на прочутите скали. А там идват много наши и чужди туристи. „Трябва да се предприемат мерки за опазването на този природен феномен", категоричен е управникът на селото. Още повече, че Коматинските скали ще бъдат превърнати в туристическа атракция по проект на община Симитли за развитието на скалното катерене в региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)