Избрани Новини

Людмил Вагалински: Разпределянето на средства за археологически проучвания става на партиен принцип

Не се инвестира в обекти с готова инфраструктура

Разпределянето на средства за археологически проучвания в страната става на партиен принцип. Това каза Радио ‘‘Фокус’’ доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към БАН.

„Финансите за археологически проучвания в България не се разпределят доста смислено, а по доста субективни критерии, част от които свързани с партийна принадлежност на дадена община или пък свързани с това даден наш колега колко е гласовит. Хвърлят се ужасно много пари, за изграждането на инфраструктура до някакви обекти по планински върхове и забутани места, което определено не е рентабилно, защото когато вложиш милиони в един обект, да - той накрая ще се превърне в туристическа атракция, но има има случай в които бихме могли с 50 хиляди лева да се направят обекти, които си имат необходимата инфраструктура“, коментира доц. д-р Вагалински.

Той допълни, че примери мога да бъдат дадени много, един от тях е античен град Хераклея Синтика, защото край него минава главен път Е – 79, в близост се намира храма на пророчицата Ванга, който е туристически посещаван. Според доц. Вагалински в годините на криза е много важно да бъде добре обмисляно къде ще се инвестира, но напоследък често по медиите се говори за това, че целево ще бъдат отпуснати пари за един или друг обект, но едва ли някой си дава сметка за това какви са те и дали е необходимо именно в тези обекти да се инвестира. „В България са наистина малко обектите като Хераклея Синтика, които са с добра инфраструктура и като туристически обекти са добре развити. В такива случай са необходими просто малко инвестиции, за да бъдат доразвити“, категоричен бе доц. Вагалински.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов