Избрани Новини

Бивша Солунска празнува!

Богата културна програма за 135-годишнината на НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" в Благоевград

135 години след основаването на Българската мъжка гимназия в Солун 505 са децата, които днес учат в нейния наследник - Националната хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” Благоевград. С богата културна програма учениците и учителите ще отбележат кръглата годишнина на една от най-старите гимназии в страната.

„Днес НХГ се е превърнала в културна емблема на Благоевград и се е утвърдила като съвременно учебно заведение с хуманитарна насоченост с профили на обучение „Хуманитарен” и „Изкуства”. 227 деца се обучават в профил "Изкуства", а останалите в профил "Хуманитарен". Искам да подчертая, че единствено в НХГ на територията на Югозападна България има профил "Изкуства". Той се изучава едва в 24 училища в цялата страна“, каза директорът на гимназията Марин Митов, цитиран от Е-79.com.

Едно от най-значимите просветни огнища от края на XIX  и началото на XX век е била Солунската гимназия за българите, припомни учителят по история Николай Куколев.

„Ние сме правоприемници и наследници на Българската мъжка гимназия в Солун“, уточни Николай Куколев. Преподавателите от Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – бивша Солунска изразиха гордостта си, че днес училището се е превърнала в културна емблема на Благоевград.

Поредица от изложби, концерти, конференции и рецитали са включени в честванията по повод 135 години от създаването на Солунската гимназия. Кулминацията им ще бъде на 11 май, когато е тържественият педагогически съвет, тържественото богослужение и освещаване на училищното знаме и празничен концерт-спектакъл „Като феникс от пепелта...”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)