Избрани Новини

Министър Павлова: Наш основен приоритет остава завършването на АМ "Струма"

Това заяви министърът на форум "Транспортна инфраструктура“

На форум "Транспортна инфраструктура“ министърът на регионалното развитие и благоустройството представи приоритетите на правителството по отношение на инвестициите и развитието на транспортната инфраструктура.

„За общинска инфраструктура и развитието на градовете от урбанистична гледна точка бяха инвестирани над половин милиард лева в системите за управление на трафика“, съобщи Павлова и допълни, че чрез програмата за регионално развитие големите български градове са получили над половин милиард лева инвестиции.

„До 2020 година планираме да предоставим по новата програма „Региони в растеж“ още около половин милиард на 39-те големи и средно големи български градове, чрез които да подкрепим закупуването на нови транспортни средства и системите за управление на трафика“, обясни министърът и беше категорична, че най-важното и голямо предизвикателство през 2015-та година пред правителството е да бъдат завършени успешно големите стратегически пътни проекти, които се финансират по Оперативна програма „Транспорт“, от програмен период 2007 – 2013 г. „Имаме уникалния шанс да сме единствената страна в Европа, през която минават пет трансевропейски коридори. Чрез тях имаме възможност да развием една добра транспортна инфраструктура, чрез която да канализираме транзитния трафик, който минава през територията на страната ни“, подчерта Павлова и заяви, че до края на 2015 г. трябва да бъдат завършени участъците от няколко магистрални направления – част от АМ „Струма“ и завършването на АМ „Марица“.

„Дългосрочната цел е да изградим магистрален пръстен във всички направления като връзки по коридорите от трансевропейската мрежа, но и като връзки на столицата с двете пристанища на Черно море – Бургас и Варна, както и с довършването на АМ „Струма“ в двете направления - пристанището в Солун и река Дунав, която създава един огромен неизползван потенциал“, обясни министърът на регионалното развитие. Тя увери, че със завършването на магистралния пръстен на България, ще се подобри движението, което пък ще доведе до икономии за бизнеса и опазване на околната среда, а така ще се облекчи и трафика по по-малките пътища.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)