Избрани Новини

Строителят на АМ "Струма" укрил 10 млн евро данъци в Гърция

Гръцките власти провеждат акция срещу укриването на доходи

Властите в Атина разследват гръцки граждани с изключително високи сметки в женевски банки. За тях има съмнения, че са укрили данъци, а приходите им са от корупция, предават гръцките медии. Сред първите, които са били принудени да върнат крупни суми от неплатени данъци в гръцкия бюджет, за да не влязат в затвора, е собственик на гръцка компания, която строи автомагистрала "Струма" до Кулата. Именно по негова вина трасето се бавело с години, съобщи БНР, позовавайки се на местни публикации.

Гръцкият бизнесмен, чието име не се споменава, но се посочва като изпълнителен директор на компанията – строител на АМ "Струма" - "Актор АСД", е бил принуден да внесе в държавния бюджет 1,8 млн. евро от укрити данъци. Адвокатът му твърди, че го е направил доброволно, за да бъде прекратена съдебната процедура срещу него. Строителният бос е бил отведен в прокуратурата в Атина по изпълнение на заповед за експресно правораздаване.

Междувременно неговият баща също е бил принуден за внесе в хазната 8 млн. евро от укрити данъци, посочват още тамошните медии. Прокуратурата в Атина все още не е приключила разследването по съмнение, че компанията е дала подкупи на официални лица в Скопие, за да спечели договор за строителство на автомагистрала.

В момента гръцкото правителство провежда мащабна акция за разследване на недекларирани доходи в големи размери и събиране на незаконни авоари, изнесени в чужбина, за които не се плащат данъци. Разследването се води по т.нар. "Списък Лагард" и вече дава резултати, посочват различните медии в Атина.

"Списъкът Лагард" съдържа имената на 2059 гръцки граждани с големи сметки в женевски банки. За голяма част от тях се подозира, че са участвали в корупционни схеми и данъчни престъпления. Бивш финансов министър на Гърция скоро беше осъден, че е използвал служебното си положение, за да премахне имената на роднини от списъка, за да не бъдат разследвани от данъчните.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)