Избрани Новини

Археолозите редят изложба по случай 5 години от откриването на мощите на Св. Йоан Предтеча

Проучванията на остров Свети Иван ще продължат и това лято

Изложба, посветена на 5-ата годишнина от откриването на мощите на Св. Йоан Предтеча, ще бъде акцент в археологическото лято на Созопол, съобщава Радио Бургас. Откриването е предвидено за дните преди Еньовден. Изложбата ще включва включва находки, намерени на остров Свети Иван последните няколко години, обясни директорът на Археологическия музей Димитър Недев. Екип от музея в Созопол, НИМ, РИМ Бургас и с участието на откривателя на мощите на Йоан Кръстител проф. Казимир Попконстантинов ще оформи експозицията в залите на созополския музей.

"Тя ще съдържа експонати, които се съхраняват в Бургаския музей от последните проучвания и такива, които са собственост на Националния археологически музей. Фрагменти от стенописи, разбира се това се декоративни цокли, също така епиграфски материали, които се показват за първи път. Това ще бъде една ретроспекция от проучванията на острова, онагледени със съответните находки, откривани там през годините", каза Димитър Недев.

Мощите на светеца обаче няма да бъдат местени в Археологическия музей за изложбата. Те ще останат за поклонение в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на Созопол, където се съхраняват през лятото.

Проучванията на остров Свети Иван ще продължат и това лято. На остров Свети Кирик и Юлита също ще се работи през летния сезон, увери Димитър Недев. Там е в ход и проекта за изграждане на музей на Черноморските цивилизации. Предвижда се и приключването на разкопките на полуостров Скамни, както и поредно лято на спасителни проучвания на територията на Аполонийския некропол в местността Буджака. Работи се и по проекти, свързани с консервации и реставрация на Южната крепостна стена и църквата Св. Никола, открита в центъра на Созопол.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов