Избрани Новини

Откриха мощи на Св.Йоан Предтеча в Созопол

Архив Варна

28-07-2010, 19:15

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изящен мраморен реликвиарий, вграден в центъра на олтара на църквата на остров Свети Иван, са открили археолозите от екипа на проф. Казимир Попконстантинов, при разкопки в църквата "Свети Йоан Предтеча", предаде burgasnews.com.

Според проф. Божидар Димитров най-вероятно в реликвиария има мощи на Свети Йоан Предтеча – светецът, който е предсказал появата на Исус Христос и който го е кръстил във водите на река Йордан.

Реликвиарият е запечатан и ще бъде изваден и пренесен в музея на Созопол, където ще бъде отворен след няколко дни, когато се създадат необходимите условия и се извършат религиозни церемонии.

"Предположението, че на созополския остров са мощите на Свети Йоан идва от факта, че манастирът "Свети Йоан Предтеча" е един от най-големите средновековни манастири в българските земи и в зависимост от принадлежността на Созопол към България или Византия, съответно е имал царски и императорски статут. Много от игумените му са ставали патриарси на Вселенската патриаршия. Други - висши дипломати на България. В скриптория на манастира са се преписвали книги за църкви и манастири за целия Балкански полуостров, включително и за манастирите в Света гора. Манастирът е бил разрушен в 1629 година, след едно нападение на пирати – казаци и никога повече не е възобновяван", обясни историкът Божидар Димитров.

Намереният реликварий на остров Свети Иван е първият, който е открит в археологическа среда в цялото ни южно черноморско крайбрежие.

Досега е известен само един реликварий, открит в Поморие в началото на миналия век, който сега се намира във Византийския музей в Атина.

Икона на Св. Йоан Предтеча, детайл от композицията Деисис от XII-XIII в., която се намира в манастира "Св. Екатерина" в Синай.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов