Избрани Новини

Кози "мерят" косми и рога на фестивал в Кресна

Пролетен празник на животновъдството се провежда днес

Четвърти пролетен празник на животновъдството се провежда днес в Кресна. Организатори са Съюзcj на фермерите Струма, Община Кресна в партньорство с Асоциацияjd за автохтонни породи кози в България, БДОБР "Семпервива", Развъднаjd асоциация за местни породи овце и  Международнаjd асоциация "Каракачанско куче".

Това е празник на българските изконни традиции, оригиналните български породи и сортове, традиционните продукти и кулинарна култура. Свързан е с настъпването на пролетта и началото на активната земеделска дейност, празник на българската природа. Проявата вече се утвърди като най-мащабното агро-еко изложение в Югозападна България.

Съществува пряка връзка между старите автохтонни породи и сортове и кулинарните традиции на всяка страна, отделен район и културно-етническа група. Загубата на дори един такъв сорт или порода, оцелели от миналото, автоматично означава и загуба на кулинарен продукт, загуба на поминък, занаят и начин на живот на определена група хора. Често вследствие на това се "раждат" продукти, имитиращи оригинала, но нямащи нищо общо като качество. В днешно време пазарът е залят от такива фалшификати, които в повечето случаи дори са вредни за нашия организъм. Другата страна на проблема е загубата на културна идентичност и родова памет. Всяка себеуважаваща се нация полага усилия да съхрани културната си идентичност на фона на глобализацията. Пролетният празник на земеделието и животновъдството в Кресна е сериозна стъпка в тези усилия, смятат организаторите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов