Избрани Новини

Личен гард за всяко стадо с овце и кози преди Великден

В близките дни ще има бум на кражби на домашни животни

Цял месец преди християнския празник овчари в Пиринския край вече осигуряват истинско опълчение за домашните си животни, информира standart.com. Целта им е да опазят стадата си от набезите на крадци. Затова чобаните привикват на помощ яки мъжаги, повечето от които са им близки, за да вардят заедно овцете и козите. Разбира се, овчарите плащат надници на наетите пазачи. Че сами ли са, за никъде са.

Апашите идват на групи по 5-6 човека. Затова стопаните взеха навреме мерки. За да не ги пребият и да не ограбят стоката им. "По-добре да си осигурят  денонощна охрана за 1-2 месеца, че за Гергьовден се крадат много агнета и ярета, отколкото да се простят с животните си", твърди кметът на благоевградското село Логодаж Пламен Червенков.

Овчарите си знаят, че в близките дни ще има бум на кражби на домашни животни. Затова пастирите наемат подкрепление. "Много хора не могат да си купят месо и ще посегнат на нашите животни", твърдят чобаните. Всеки от тях се е снабдил я с някакво оръжие, я с помощници. Повечето от тях ще спят при стоката си, за да я опазят от крадците. Масово се нападат кошарите на чобаните, които са извън населените места.

 

„Приготвили сме се като за война. Миналата година ми грабнаха десетина агънца. Сега спя в кошарата, а в ръката ми е ловната пушка. Дано не ми се налага да я използвам", признава пастир от благоевградското село Падеш. Той и колегите му се оплакаха, че крадците обикалят овчарниците и тровят кучетата пазачи, за да могат по-лесно да отмъкнат агнета и ярета от стадата им.

Копирано от standartnews.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов