Избрани Новини

Съкращават 700 чиновници от правосъдното министерство

Без работа ще останат и 5% от чиновниците в Агенцията по вписванията

700 служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” към Министерството на правосъдието ще бъдат съкратени, обяви ресорният зам.-министър Петко Петков, предаде bTV. В двете дирекции ще бъдат съкращавани само чиновници, увери той.

В момента Правосъдното министерство не разполага с финансови средства за обезщетяване на всички съкратени. Финансовите икономии, които ще се направят от самите съкращения, няма да стигнат за обезщетяване на останалите без работа.

Без работа ще останат и 5% от чиновниците в Агенцията по вписванията, в която предстои преструктуриране – шест от дванадесетта й регионални звена ще бъдат закрити. „Агенцията обаче няма да се превърне в дирекция”, поясни Петков.

Идеите за преструктурирането на регионалните дирекции в агенцията в момента се обсъждат в Министерството на финансите. Като част от промените регионалните звена, които ще се затворят, няма да имат директор, шофьор и счетоводство.

Съкращения в затворите Петков обясни с огромните разходи. „В момента заради Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” ние се движим с 11 млн. лв. назад”, обясни зам.-министърът и даде пример, че на един затворник в България се падат много повече началници, отколкото е средната статистика за Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов