Избрани Новини

Министерство на правосъдието с пътна карта за е-правосъдие

Тя се явява ключов инструмент в подкрепа на съдебната реформа

Министерство на правосъдието публикува Пътна карта за изпълнение на Секторна стратегия за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в Република България за периода 2014 г.– 2020 г., съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.

В общо пет стратегически цели, документът обективира необходимите мерки и дейности за поетапното въвеждане и прилагане на електронното правосъдие (е-правосъдие), които да се предприемат координирано от изпълнителната и съдебна власт.

Пътната карта се явява ключов инструмент в подкрепа на съдебната реформа, съобразяващ препоръките за постигане на реален напредък в е-правосъдието, посочени в доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 22.01.2014 г.

Предвидените за изпълнение дейности целят да осигурят максимално облекчен достъп до правосъдие и административни услуги за гражданите и бизнеса, както и да улеснят работата на магистрати и служители посредством оперирането с електронно съдържание.

Изготвянето на документа бе осъществено със съвместните усилия на експерти от Министерство на правосъдието, Висшия съдебен съвет и работна група за подпомагане на администрациите при изготвяне на стратегически документи, съобразно изискванията на Европейската комисия при програмирането на ОП „Добро управление“ за периода 2014 г. - 2020 г., създадена по заповед на вицепремиера по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов