Започва превенция срещу престъпността сред учениците в Благоевградско

Инициативата е на директорите на училищата в областта

Директори на училища, институции и родители обсъдиха с кмета на Благоевград Атанас Камбитов и начертаха превантивни мерки за превенция на престъпността сред учениците, съобщават от пресцентъра на община Благоевград. Срещата бе инициирана от директорите на училищата в града. Поводът са тревожните тенденции на деца, консумиращи алкохол, и разхождащи се безпрепятствено след установения вечерен час, зачестилата употреба на упойващи вещества и др. На срещата присъстваха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС – Благоевград Радослав Тасков, представители на Окръжна прокуратура, Първо районно управление, директори на училища и родители.

След дълга дискусия се стигна до комплексно становище и бяха набелязани конкретни мерки, а именно:
1.Преглед на осветлението в дворовете на училищата в рамките на следващите 10 дни;
2.Видео-наблюдение с цел превенция на противообществените прояви в училищата по време и извън учебния процес;
3.Отчет от страна на полицейските управления на територията на Благоевград за проверени питейни заведения за наличието на малолетни и разпространението на наркотични и упойващи вещества в тях;
4.Провеждането на по – чести родителски срещи, с цел запознаването на родителите с потенциалните заплахи към техните деца.
Кметът д-р Камбитов бе категоричен, че до 10 дни ще бъде направена констатация до колко са осветени училищните дворове. Ще бъдат предприети и мерки по поставянето на камери за видео-наблюдение, като част от средствата ще бъдат поети от общината. Относно пребиваването на непълнолетни в питейни заведения и сервирането им на алкохол, д-р Камбитов подчерта, че Благоевград има една от най-строгите наредби за опазване на обществения ред, а глобите за нарушителите са едни от най—високите в страната.
Не на последно място бе отчетена и огромната роля на родителите. Председателят на ОбС- Благоевград Радослав Тасков напомни на присъстващите, че семейството основния фактор, който влияе на възпитанието на подрастващите. Резултатът от конкретните набелязани мерки ще бъде обсъден на следващата среща, която ще се проведе след месец.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен