Избрани Новини

Дариха 80 творби на галерията в Кюстендил

Картините са на художничката Райна Евтимова

Художествената галерия “Владимир Димитров – Майстора” в Кюстендил се сдоби с неочаквано дарение от 80 творби на Райна Евтимова, предаде БНТ. Роднините откриват творбите на художничката съвсем случайно при разчистване на къщата на Райна Евтимова в Кюстендил. Оказва се, че картините са рисувани преди век и са стояли потънали в прах повече от 50 години.

Вилхелм Тимов, племенник: “Всичките тези картини ги намерихме вкъщи и ги даряваме на галерията, защото ние не можем да ги съхраняваме. Тук са по-ценни, да могат да ги гледат хората, да им се радват.”

Светла Александрова, уредник в Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“: “Ние за първи път получаваме такова голямо дарение. Голяма част от тях бяха навити на рола. По стечение на обстоятелствата и щастлива съдба е, че те са се запазили в едно относително добро състояние, но беше нужна една спешна реставрация на работите.”

Райна Евтимова е единствената жена, представителка на Кюстендилската художествена школа. Родена е през 1884 г. и завършва Държавното рисувално училище в София при Иван Мърквичка. През 1921 г. осъществява първата си и единствена самостоятелна изложба в салона на Кюстендилската девическа гимназия.

Светла Александрова: “Райна Ефтимова беше абсолютно забравена, по-скоро непозната художничка. Така че ние я виждаме сега в един колорит, едни произведения, които всъщност показват и епохата, в която тя твори и работи, епоха на зараждането на българското изобразително изкуство, защото се оказа че тя е съвипусничка на Майстора.”

Изложбата „Дарение Райна Евтимова” показва най-доброто от новата колекция – фигури, портрети, пейзажи, натюрморти и  рисунки. Според специалисти произведенията на кюстендилската художничка ще допринесат за изследователската работа върху личността ѝ и ще обогатят историята на артистичния свят на кюстендилската изобразителна школа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов