Избрани Новини

Спешно търсят нова сграда за прокуратурата в Кюстендил

Предоставят сграда за временно настаняване на магистратите

Главният секретар на Министерството на правосъдието (МП) Ивелина Николова и началникът на отдел „Имоти на съдебната власт“ Благовеста Янева днес ще се срещнат с кмета на община Кюстендил г-н Петър Паунов и областният управител на област Кюстендил г-н Виктор Янев и ще направят проверка на съдебните сгради на територията на града, които се стопанисват от МП, съобщиха от ведомството, цитирани от „24 часа“. Ще бъдат обсъдени варианти за предоставяне на подходяща сграда за временно настаняване на магистратите и служителите на Районна прокуратура - Кюстендил, които в момента обитават неподходяща сграда при условия, които застрашават живота и здравето им.

На 27.02.2015 г. до Агенцията по обществените поръчки е изпратено предварително обявление за провеждане на обществена поръчка с предмет „Извършване на СМР в сграда за нуждите на Окръжна прокуратура и Районна прокуратура, находяща се на ул. „Гороцветна“ No 14, гр. Кюстендил“. Министерството на правосъдието има готовност до края на март да обяви обществената поръчка.

Проблемите със сградата в Кюстендил са идентифицирани още през 2008 г., но до средата на м.г. не са били предприемани никакви действия в тази насока. Направено е преразпределение на капиталовите средства, за да се обяви съответна обществена поръчка. Министерството на правосъдието вече съобщи, че е в процес на разработване на пълен анализ за състоянието на сградния фонд на съдебната власт.

Изпратени са писма до всички председатели на съдилища в страната, до главните секретари на Висшия съдебен съвет и на администрацията на главния прокурор, както и до директора на Националния институт на правосъдието, с искане за информация за необходимостта от извършване на неотложни ремонти на сградите, предоставени за стопанисване и ползване от органите на съдебната власт.

Целта на ръководството на МП е да бъде изготвен средносрочен план за неотложните ремонтни дейности, свързани с конструктивната сигурност на сградите и да се осигури оптимална работна среда на магистратите и служителите. Ще бъдат положени максимални усилия такъв анализ и план за действие да са готови до средата на април.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)