Избрани Новини

Петрич протестира срещу изсичането на вековни гори

Природозащитници организират протест още в 10 града на страната

Природозащитниците организират протести в 10 града на страната тази вечер в защита на "защитените“ територии, сред които е и Национален парк „Пирин”, съобщи за Радио „Фокус”  Тома Белев от Асоциация на парковете в България. В протестните действия участие ще всемат София, Варна, Враца, Петрич, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Шипка и Перник. Представители на природозащитните организации и граждани на Петрич ще излязат на централния площад в града от 18:00 до 19:00 часа днес, съобщи Белев.

Една от причините за недоволството е застрояването в защитените територии и изсичането на вековни гори, допълни Балев. ''Причините за протеста са, че в България има малко защитени територии. Те заемат 5,5% от територията на страната, а в останалите европейски държави защитените територии са около 50 % от територията на страната, като например Германия. Ние сме много назад в развитието на системите за опазване на природата. В същото време тези малки 5,5 % защитени български територии са застрашени от унищожаване, което е свързано със застрояване на териториите.

В Национален парк „Пирин” новия план за управление на парка предлага да бъдат застроени 10 %, тоест 18 пъти повече, отколкото в  предходния план за управление, същото се отнася и за природен парк „Витоша”. В много от нашите паркове, които са основния гръбнак на защитените територии изсичат вековните гори, които са основната ценност на природните паркове, каквито са парковете „Българка”, „Беласица”, „Странджа”, „Рилски манастир”,  „Сините камъни” и Врачански балкан” съобщи Балев. По негови думи българските резервати, които са най-ценните места в България по отношение на дивата природа са оставени без охрана, а дирекциите на парковете, които ги управляват са оставени без средства. „За миналата година всички отделени средства за единадесетте ни природни парка за действие в тях. Ние искаме и настояваме за реални ангажименти от държавата, като отговорна за опазване на българската природа и за прилагане на българската Конституция, която казва, че държавата се грижи за природата и гарантира благоприятни условия на живот”, съобщиха от Асоциацията на парковете в България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов