Избрани Новини

"Урок" с най-много награди от София Филм Фест

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е най-харесван и от публика, и от специалисти

"Урок" – българо-гръцка продукция, заслужи четири награди на 19-ия международен "София Филм Фест". Присъдиха му ги три международни журита и зрителите, съобщи Vesti.bg.

Първият пълнометражен игрален филм на сценаристите и режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов получи Голямата награда "София – град на киното" в Международния конкурс за първи и втори игрални филми (жури с членове от Корея, Турция, Грузия, Бразилия и България), в размер на 7 000 евро, осигурени от Столичната община, наградата за най-добър нов български филм, присъдена от експерти от Русия, Босна и Херцеговина и Естония, наградата на ФИПРЕССИ и Наградата на публиката, избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс.

"Урок" е създаден по действителен случай от преди няколко години – скромна учителка по английски език от малък български град, почтен, високоморален човек, обира банка, доведена до това от смазващи обстоятелства и лична драма в съсипващ бит и бездуховен живот.

Централните роли изпълняват Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, оператор е Крум Родригес. Преди "Урок" Грозева и Вълчанов са направили заедно четири документални и късометражни филма.

Победата на филма се очакваше, тъй като преди "София Филм Фест" той донесе престижни отличия от миналогодишния фестивал на българското кино "Златна роза", от фестивалите в Сан Себастиан, Гьотеборг, Солун, Токио, Варшава, Киев.

Журито в Международния конкурс за първи и втори игрални филми даде Специална награда на "Млади сме, силни сме" (Германия) на режисьора Бурхан Курбани и Награда за режисура на Габор Рейз за филма "По необясними причини" (Унгария).

Наградата "JAMESON" за български късометражен филм е за 13-минутния "Гинка" (България) на режисьора Антония Милчева.

За най-добър балкански филм бе определен "Следвай гласа ми" (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей.

По време на 19-ия "София Филм Фест" Наградата на Столичната община за цялостен принос към световното кино получиха актьорите Иван Иванов и Франко Неро и грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, а посмъртно - германският продуцент Карл Баумгартнер.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)