Избрани Новини

Голямата награда на “София филм фест” става “София - град на киното”

7000 евро е наградата, която ще бъде разпределена по равно между режисьора и продуцента на филма-победител

В годината на вековния юбилей на българското кино и връчването на титлата "София - творчески град на киното" на ЮНЕСКО, Столичният общински съвет на свое заседание на 26 февруари взе решение за учредяване на специална награда в рамките на международния филмов фестивал "София филм фест".

Това е голямата награда "София - град на киното" за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори филм. Международното жури решава кой филм печели престижната награда, като кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи наградата на церемония на 14 март в зала 1 на НДК, пише Дума.  Голямото отличие "София - град на киното" е парична премия в размер на 7000 евро, които ще бъдат разпределени по равно между режисьора и продуцента на филма-победител.

Тази награда ще бъде стимул за младите кинематографисти по целия свят да желаят да представят своите първи или втори филми в София. Очакваме интересът към фестивала и столицата на България да стане значително по-голям. Ежегодно кандидатстват над 250 първи и втори пълнометражни игрални филми за участие в международния конкурс. Очакваме активността на младите автори по целия свят многократно да нарасне и нивото на конкурса да бъде още по-високо.

София бе признат за творчески град на киното на ЮНЕСКО на 1 декември 2014 г., когато генералният директор на организацията Ирина Бокова лично връчи титлата на кмета Йорданка Фандъкова. Изборът на София бе успешен след блестящата защита на кандидатурата на нашата столица от екип на Обсерваторията по икономика на културата и Столичната община.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов