Избрани Новини

Рядка черница и 86-годишен дядо най-търсени в Кюстендил

Много кюстендилци обаче правят опити да я имат в двора си

Една черница, но не каква да е "Шандудия" и един дядо на 86 години са сред най-търсените в Кюстендил. Тя расте в двора му повече от 50 години, наследява я случайно, като си купува къща, зад паметника на дядо Ильо Войвода, през 60-те години на миналия век.
"Шандудия" е най-ефективното лекарство срещу афти в устната кухина. Помага при болно гърло, налепи по сливиците. Листата, които приличат на тези на липата са твърди й се ползват за чай, който се пие при белодробни проблеми. "Шандудията е черна, но няма нищо общо с другата черница. Почва да зрее от края юни - до края на август, плодовете много трудно се берат, само ръчно. Ползвам само 1/10 от тях. Тя е сочна, има малко стипчив вкус. От нея може да се прави компот, сок, сладко. От едни туркини чух , че се казва шандудия, минаваха преди време случайно покрай двора ми. При мене идват и търсят "Шандудия" най-много за афти. Самите лекари се убедиха, че е много по-ефикасна от лекарствата и те изпращат хората да ме търсят. Аз правя конфитюр - не слагам вода, само малко захар и стерилизирам. Не съм доктор или народен лечител, това дойде случайно", разказа 86-годишният стопанин Йордан Христов, цитиран от "Дарик".
По непотвърдена информация, в Кюстендил има само на още едно място черница "Шандудия", до 3- то ОУ, но дървото е почти унищожено. Много кюстендилци обаче правят опити да я имат в двора си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов