Избрани Новини

Резиденцията на Тато над Кюстендил отива на търг

Слагат я на тезгяха срещу 181.200 лева без ДДС

Кюстендил слага на тезгяха бившата резиденция на Тодор Живков „Ючбунар”, намираща се в полите на Осоговската планина срещу сумата от 181.200 лв. без ДДС, информира struma.bg.

Почивната станция, която досега се стопанисваше от община Кюстендил, е разположена на четири декара и половина площ в землището на с. Богослов, като самата сграда е на два етажа, пише в оценката, извършена от двама независими оценители.

Луксозната сграда със застроена площ 601 кв.м на два етажа е построена през 1977 г. Социалисти от Кюстендилско си припомнят, че Тато не е отсядал в комплекса никога. Дъщеря му Людмила Живкова обаче се приютявала няколко пъти в резиденцията, тъй като имала слабост към Кюстендил, често гостувала в града, а под нейно ръководство е изработена програма за културното развитие на региона до 2005 г., припомнят по-паметливите.

Поддържането на сградата струва скъпо на общината, не крие Петър Паунов, заради това тя трябва да бъде продадена.

В резиденция "Ючбунар" през последните години кюстендилските общинари правели ведомствените си купони - два-три пъти в годината. Иначе посещаемостта на обекта е почти нулева. Затова пък рок група група „Д-2” я използва за творческа база преди две години. Хората на Димитър Кърлев останали в комплекса за няколко месеца, за да творят и композират нов албум, озаглавен от благодарност към домакините община Кюстендил "Черешово дърво".

В Кюстендил като виц се разказва и момент от посещението на Тодор Славков в „Ючбунар” преди години, когато вилата била наета за заснемането на продукцията „Черешката на тортата” с участието на татовия наследник.

Влизайки в нея, Тодор Славков възкликнал "Аз съм си вкъщи" в характерния за него стил.

На предстоящото заседание на ОбС - Кюстендил, което е насрочено за края на тази седмица, кметът на Кюстендил Петър Паунов иска местният парламент да му възложи продажбата на почивната станция на търг с тайно наддаване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов