Избрани Новини

Апартаментите в Благоевград вървят като топъл хляб

Най-скъпи са жилищата в идеален център

Пазарът на хубави жилища в Благоевград върви с пълна сила. Стойностните апартаменти се харчат като топъл хляб, твърдят брокери в областния град. Такива имоти се намират на добро място, ново строителство са и са с просторни стаи. „Преди години архитектите проектираха доста „осакатени" домове. Става въпрос за дневни от 9-10 квадрата, спални от по 8-9 квадрата, тесни помещения, хората в тях не се чувстват комфортно и не ги купуват. Най-много се търсят апартаменти с голяма дневна и две нормални спални", уточняват брокери, цитирани от "Стандарт".

Най-скъпи са жилищата в идеален център, там цените са между 600 и 800 евро за квадратен метър. В широк център цената пада до 500 евро за квадратен метър. Разбира се, става дума за ново строителство. Недвижимите имоти в града поскъпнаха в края на 2013 г. с до 10%. Областният център бе сред малкото населени места у нас, където тази тенденция бе факт. В крайните квартали жилищата са между 300 и 450 евро за квадратен метър, цената зависи от екстрите, които се предлагат на купувачите – гаражи, паркинг, сервизни помещения, възможност за направа на тавански стаи.

Почти за всички нови и хубави апартаменти в центъра на града се сключват сделки за не повече от 2-3 месеца. В сравнение с бума на търсенето и на цените през 2008 г. сега разценките са с 50% по-ниски, казват брокери. Малко са сделките за земи и къщи по селата край Благоевград. „Причината е, че няма големи свободни парцели, които да са в регулация, почти всичко бе изкупено в периода 2005-2008 г. Стари къщи в селата, макар и над 100 квадрата, може да се купят и само за 20 000 лева. Нови и модерни жилищни сгради там обаче започват от цена над 50 000 евро", допълват експертите на пазара на имоти в Благоевград.

Жилищният пазар е активен, тъй като от една страна цените са разумни, не са надути, а от друга - купувачите се страхуват от ново увеличение на цените и бързат да се сдобият с жилище.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)