Избрани Новини

От архива: Гълъбин Боевски - олимпийски шампион, а не муле (ВИДЕО)

Животът на възпитаника на спортното училище в Плевен е достоен за холивудски филм

Фигурата на Гълъбин Боевски е повече от противоречива след скандалния му престой в бразилски затвор заради обвинения в трафик на кокаин. Какъвто и е да в очите на мнозина, щангистът от Кнежа си остава едно от най-великите имена на българския спорт.

Трикратен европейски шампион (1999, 2002 и 2003), световен шампион (1999, 2001) и олимпийски шампион от игрите в Сидни през 2000 г. в категория 69 кг. Спортист номер 1 на страната за 1999г. Затри ли Гълъбин Боевски всичко това със случилото се около прословутия куфар? Коментарите ще са разнопосочни и всеки има право на мнение.

Боевски е роден е на 19 декември 1974 г. в град Кнежа. Възпитаник е на СУ „Георги Бенковски“ в Плевен. Малцина знаят, но Гълъбин пристига в града на Панорамата с амбицията да стане футболист. Не го одобряват, но първият му треньор по вдигане на тежести Стефчо Малкодански вижда в него данни за развитие. В крайна сметка се оказал и прав - Боевски от ранна детска възраст демонстрирал качествата на шампион.

Паметен ще остане в историята триумфът му на световното в Анталия през 2001-ва, когато няколко хиляди турци го освиркват, но с голямото си сърце той успява да стигне до златото. Боевски вдигал тогава с 40-градусова темепература.

На игрите в Сидни щангистът от Кнежа счупи световния рекорд в двубоя на кат. 69 кг, събирайки рекорден двубой от 357,5. Гълъбин е и единственият щангист, направил шест сполучливи опита.

През 2004 г. Международната федерация по вдигане на тежести наказа Боевски за фалшифициране на допингови проби с лишаване от състезателни права за 8 години, което сложи край на спортната му кариера. Мистерията около случая е огромна. Цял свят се обединява около мнението, че Тамаш Аян, шеф на световните щанги, стои зад цялата история, целяща да съсипе родния спорт. Освен Боевски, "хванати" са Георги Марков и Златан Ванев.

Видеото, което ще видите е събрало най-паметните моменти на Боевски във вдигането на тежести. Спорт, който носеше радост на България и десетки медали. Спорт, който бавно, но сигурно, бе убит...



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)