Избрани Новини

„Дякон Левски“ – препратка към миналото със съвременен облик

Всеки уважаващ себе си българин трябва да гледа този филм

Както стана ясно, вчера се състоя първата извънстолична премиера на най-новия български филм „Дякон Левски“ в Плевен. Неслучайно нашият град имаше огромната чест да е домакин на второто излъчване на историческата лента, защото именно главният герой в нея – Веселин Плачков, е плевенчанин. С гордост отбеляза това и кметът проф. д-р Димитър Стойков пред насъбралата се публика, изтъквайки, че макар и индиректно Плевен е част от филма.

„Дякон Левски“ ни припомня откъде сме дошли, връща ни към родовата памет на старите българи. Това е една от най-добрите български прожекции – много силна актьорска игра, придадена със съвременен привкус и звучене; сполучливи филмови ефекти, пренасящи те с лекота в епохата и фолклора на Предосвобожденска България. В нова интерпретация оживява образът на Левски – жив, емоционален, едновременно борбен мъж и светец. С много силен скрит подтекст, филмът е изпипан на психологическо ниво, настройва сетивните струни до задълбоченост и всичко това те кара да настръхнеш… В този сюблимен момент изпитваш истинска гордост, че си българин!

Характерни за втората част са сцените на предателство, насилие и лъже-патриотизъм, които достигат максимален ефект и разтърсват съзнанието.

Напук на критиците ще заявя, че мястото им в залата е било напразно и незаслужено, повечето не можаха да схванат идейния замисъл. Всеки уважаващ себе си българин трябва да гледа „Дякон Левски“, за да почувства историята с душата и сърцето си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов