Избрани Новини

Напукани къщи, свлачища и разрушени пътища заради дъждовете в Пиринско

Най-тревожна остава обстановката в община Сатовча

Свлякла се скална маса затрудни движението по двете най-важни пътни артерии в Благоевградска област – главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле и прохода Предела. Най-тревожна остава обстановката в община Сатовча, където свлачище напука няколко къщи в село Плетена.

От два дни Руска Къдрева от село Плетена и съпругът й живеят при съседите, защото има опасност къщата им да се срути от активиралото се свлачище, съобщава БНТ.
"До вечерта стените на стопанската постройка се срутиха и сме в голямо напрежение. Неспокойни сме за постройката, за къщата и молим за съдействие на всички инстанции, които могат да помогнат по най-бързия начин", разказва Руска.

За сега свлачището е нанесло поражения върху 3 от къщите в селото. Застрашена е и тази на Горан Шекеров, който живее в Испания, но се качил на първия самолет за България, щом научил за бедствието.

"Има опасност да се събори цялата къща, а тука ми е целият труд, всичко съм хвърлил тука", казва Горан. "Толкова години съм там, всичко което правиш, всяка стотинка, която спестяваш е с цел един ден да се върнеш в България."

Местните хора запълват цепнатините, образували се на пътя, за да не навлиза вода при нов дъжд. Експерти вече са обследвали мястото на свлачището.

За цялостно укрепване на района са необходими около 1 милион лева. Заради активирало се свлачище остава разрушен и единственият път за село Осина. От община Сатовча очакват да отпуснат финансови средства, за да може да започне възстановяването на участъка. До обяд разчистиха Кресненското дефиле, прохода Предел и пътя за благоевградския курорт Бодрост, върху които също паднаха скални маси, заради дъждовете.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов