Избрани Новини

Карлово тръгва към София да брани Куршум джамия

Днес Апелативният съд дава окончателен отговор за бившите вакъфски имоти

Внушителна група от карловци потегля днес за София, за да се включи в протест за защита на бившата Куршум джамия в града като публична общинска собственост. Те ще развеят националното знаме и флага на града пред Съдебната палата в 11.00 часа. Половин час по-късно Апелативния съд ще заседава по дело за правоприемството на някогашните вакъфски имоти от Мюсюлманското вероизподение в България. Решението на съда ще даде окончателен отговор по десетките дела, които се водят в България за собствеността на земи и някогашни молитвени храмове, за които спорят общините, държавни ведомства и Главно мюфтийско.
Три автобуса с над 150 човека и още 30-тина души с няколко леки коли от Карлово ще тръгнат за столицата. Начело на протестиращите ще бъдат кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет инж. Стойо Карагенски. Пред Съдебната палата групата от града на Левски ще се обедини с тази на Кюстендил, предвождана от техния градоначалник Петър Паунов.
Повече от две години Карлово води борба за запазването на сградата на бившата Куршум джамия като публична общинска собственост. В две последователни дела, водени по искове на Главно мюфтийство, общината загуби имота, който е в сърцето на града. Куршум джамия не е действащ храм от Освобождението досега. Сградата и градинката около нея са публична общинска собственост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов