Избрани Новини

Повече от 120 души арестувани на протеста за Куршум джамия

Крими

14-02-2014, 19:19

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

МВР обвини кмета Иван Тотев, не сложил край навреме

Повече от 120 души са задържани от полицията по време и след шествията в Пловдив.

Допуснати са инциденти, свързани с нарушения на обществения ред - счупени са прозорците на Джумая джамия, регистрирани са много хулигански прояви, спукани са и гумите на ТВ екип на национална телевизия.

По случая с погрома на Джумая джамия пък е образувано досъдебно производство, което е докладвано на Районна прокуратура - Пловдив.

В РУП са задържани над 120 лица. Проверява се съпричастността на всеки от тях към извършените правонарушения на територията на града. Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста. Предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение.

Още миналата седмица, с цел опазване на реда и сигурността на гражданите полицията е изпратила писмо до кмета Иван Тотев с искане да забрани евентуалното провеждане на днешния протест. В отговор в ОДМВР е получено писмо от заместник кмета на общината с позицията, че не е налице достатъчно силно основание за забрана на бъдещи заявени протести.

При ескалиране на напрежението в 13 часа днес е изготвено уведомително писмо от директора на Полицията до кмета на община Пловдив, с искане за незабавно прекратяване на протестните действия на основание чл. 13, ал. 1 от ЗСММД. По информация на МВР до 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети. Пак по информация на МВР обаче в 14.57 часа, точно час след края на протеста, в ОДМВР е получена заповед на кмета на община Пловдив за прекратяване на протестните действия по реда на ЗСММ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов