Избрани Новини

Връщане на спрените влакове поискаха депутатите от Транспортната комисия

Инж. Клавдия Ганчева и колегите й препоръчаха дългосрочна стратегия за развитието на сектора да бъде изготвена до 4 месеца

Съгласувано предложение от областните управители на Велико Търново и Габрово е било внесено в дружеството БДЖ „Пътнически превози“ за възобновяване на 4 съкратени влака, пътуващи през територията на двете области, научи наш репортер.

Отмяна на решението за спиране на влакове, което стана факт на 12 януари, е поискала днес и парламентарната Комисия по транспорт, под формата на препоръка към съответните министерства.

Великотърновският народен представител инж. Клавдия Ганчева, която е член на Комисията, е единственият депутат в момента, детайлно познаващ ЖП-сектора. Това показва справка с професионалните биографии на 240-те избраници. Пред Velikotarnovoutre инж. Ганчева разясни препоръките, които тя и колегите й от Транспортната комисия са отправили за разрешаването на проблема.

Целевият капитал от 40 милиона лева, предвиден за погасяване на задължения към кредитори да стане субсидия за БДЖ „Пътнически превози“ ЕООД, е една от препоръките. Именно разплащането на тези натрупани с времето борчове на железницата, стана причина за редуцирането на влакове.

Транспортният министър е поел пред депутатите ангажимент още в петък да проведе среща по темата във Финансовото министерство, обясни инж. Клавдия Ганчева.  

Народните представители в транспортната комисия са поискали от министрите и да се спре редуцирането на влакове, докато не бъде изготвена дългосрочна стратегия за развитието на сектора, която да обхваща период от минимум 5-7 години. Срокът за изготвянето на плана е 4 месеца.  

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов