Избрани Новини

Голям интерес към безплатното саниране на сгради в Дупница

Над 300 са жилищните сгради в града

Интересът към програмата за безплатно саниране на многофамилни жилищни сгради в Дупница е голям, информира struma.com. Повече от 300 са жилищните сгради на територията на града, но не всички са допустими за финансиране. От началото на годината няма ден, в който поне по 2 - 3 домоуправители да проявяват интерес към тази възможност.

Факт е, че от саниране няма да могат да се възползват много от жилищните сгради. Една от основните причини е изискването за минимален брой на апартаментите в една сграда да са 36 (независимо от броя на входовете). "В момента извършваме проверка, като след обработка на около 150 от жилищните сгради имаме едва 4, които отговарят на това изискване. Остават още толкова да бъдат проверени. В очакване сме да разберем и сумата, която ще бъде осигурена за нашата община. След като имаме яснота, ще поканим всички домоуправители на сградите, отговарящи на това изискване, на среща, за да им разясним подробно как трябва да процедират. Разбира се, че ще получават съдействие и от нас", обясни кметът на Община Дупница Методи Чимев.

До края на този месец трябва да пристигнат методическите указания в общините, както и необходимите образци за кандидатстване.

Програмата предвижда да се финансират дейности по конструктивно укрепване на сградите, обновяване на общите части – покрив, фасада, стълбищна клетка и т. н., мерки за енергийна ефективност – топлоизолация, и подмяна на дограма, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации, изграждане на инсталации за соларни панели, ремонт на електроинсталации, енергоефективни мерки в асансьорите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)