Избрани Новини

Иде грипна вълна от Европа

Грипният вирус винаги може да даде нови варианти, заяви д-р Ангел Кунчев

За съжаление в България хората, които се имунизират срещу грип, са между 1 и 3 процента. Много сме далеч от средните европейски стойности. В Испания, Холандия и Великобритания достига до 60-70 на сто сред рисковите групи. Коварното с грипния щам е, че се промян постоянно”, каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него времето за ваксинация е отминало, тъй като в момента сме на прага на грипна вълна в Европа. „От края на миналата седмица процентът  на положителните проби е надминал 10 на сто, което е прагът. Беше 13%. Единственият критерий, по който можем да преценим дали е прекалено късно, е дали имаме три седмици. В момента не съм сигурен, вероятно е да ги имаме – до епидемични стойности ще стигнем най-рано в края на януари и началото на февруари”, допълни той.

„Всеки може да се имунизира, но има хора, за които е силно препоръчително. Това са по-възрастните, хората с хронични заболявания и децата с чести заболявания”, категоричен бе експертът.

„Никой не би могъл да каже откъде ще дойде вирусът и колко хора ще заразят, непредвидим е. Изводите ни са от това, което се случва в Северна Америка. От 2 седмици имаме информационно затъмнение, така че сега не знаем какво се случва с вирусите. Хората, които са боледували, са изградили имунитет, но само към определен вирус. Така, че те могат пак да се разболеят”, коментира здравният инспектор.

„Грипният вирус е в непрекъсната промяна и винаги може да извади нови варианти, с които да е една стъпка пред нас. Добрата новина е, че и трите щама са високочувствителни към антивирусни препарати”, заяви д-р Кунчев.

„Когато има повишаване на температурата, заболеваемостта е по-висока заради по-честите контакти. Заразените трябва да си стоят у дома, за да се спре разпространението на вирусите”, предупреди д-р Кунчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов