Избрани Новини

Грипът идва чак в края на януари

Животът

26-12-2014, 10:41

Снимка:

tvc.ru

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

При около 90% от случаите организмът ни сам се преборва с инфекцията

Грипът тази година закъснява, това заяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него е донякъде вярно, че тазгодишният грип е мутирал от този, срещу когото сме се имунизирали. Вирусът се размножава непрекъснато и дава много нови вируси. Това е много бърз процес при грипа.

Новите щамове още не са стигнали до България, добави той. В Америка грипната вълна е започнала от южните части. След Нова година ще зачестят случаите и в България, като в края на януари се очаква евентуално грипната епидемия у нас, прогнозира здравният инспектор.

Най-разпространеният щам "Тексас" вече е претърпял промяна, така че грипната ваксина срещу него няма да е толкова ефективна. Грипната ваксина е много далеч от съвършенството, но е най-доброто, с което разполагаме, цитира Кунчев известен американски епидемиолог.

На въпрос какви мерки е нужно да бъдат взети, за да изкараме най-леко вирусът, Кунчев препоръча да държим в добро състояние организма си. При около 90% от случаите организмът ни сам се преборва с инфекцията. Ангел Кунчев каза, че няма значение какви мерки ще бъдат предприети - чесън, плодове, хомеопатични средства. Всеки да прави това, което има доказан ефект върху здравето му, каза специалистът.

При силен главобол, болки в мускулите и обща отпадналост, че не можете да станете за работа - значи ви е повалил грипът. Той се различава от общите настинки, които започват с проблеми по дихателните пътища, заяви Кунчев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов