Избрани Новини

Възпоменателен митинг и курбан Куртулуш Байрам в Абланица

Най - новият мюсюлмански празник Куртулуш Байрам, въведен след 1989 г., отпразнуваха в гоцеделчевски села

Най - новия мюсюлмански празник Куртулуш Байрам, въведен след 1989 г., отпразнуваха за 24- а поредна година мюсюлманите в различни гоцеделчевски села. Празникът бе почетен с възпоменания в памет на жертвите от Възродителния процес, поднасяне на цветя пред паметниците им, курбани и народно веселие, информира infomreja.bg.

За поредна година Куртулуш Байрам най - масово бе честван в хаджидимовското село Абланица, където специално за празненствата пристигнаха главният мюфтия Мустафа Хаджи и народният представител от ДПС Алиосман Имамов.

Възпоменателни слова, молитви и речи, с които Алиосман Имамов, кметът на Абланица Адем Арнаудов, местни ходжи и имами, както и гости на празника в Абланица припомниха събитията и жертвите на Възродителния процес, като си спомниха и за нощното бдение и осъмването на хората от цялото село Абланица на 29 декември 1989 година в очакване тогавашното правителство да гласува закона за възстановяване на мюсюлманските им имена.

Празникът Куртулуш Байрам в Абланица продължи с програма на самодейците от читалището и с курбан, който бе раздаден в памет на жертвите.

На 29- и декември 1989 година пленум на ЦК на БКП възстановява имената на българските мюсюлмани. Въпросният пленум е предшестван от денонощни протести в столицата и по площадите на мюсюлманските села в цяла България.

В протестите в столицата, наречени още "вахти", много активно участват и помаците от Пиринско и Западните Родопи.

По доклад на Александър Лилов пленумът осъжда Възродителния процес и приема решение за връщане имената на българските мюсюлмани.

Оттогава до ден днешен мюсюлманите в България отбелязват 29 декември като Куртулуш Байрам или Празник на освобождението.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов