Избрани Новини

Съхраняват културните ценности в Симитли и Делчево по проект

Продължителността на проекта е 18 месеца с бюджет 90 250,46 евро

С откриваща конференция стартира проектът по програмата за трансгранично сътрудничество между Културно-уметническото дружество „Гоце Делчев” – Делчево, Македония, и Сдружение „Хора и традиции” - Симитли.

На 27 септември в залата на КУД „Гоце Делчев” – Делчево бе представен проектът „Подобряване на качеството на живот втрансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между община Симитли и Делчево.

На срещата присъстваха членове на КУД „Гоце Делчев”, който е водещ партньор по проекта и честваше своята 40-годишна дейност, партньорите по проекта от сдружение „Хора и традиции”- с. Брежани, представители от община Делчево и гости.

След поднасяне на венци пред паметника на Гоце Делчев, в залата се проведе пресконференцията с участието на Зенил Реджепов, ръководител на проекта, Розета Димитрова, счетоводител, и координаторите на проекта от българска страна Румяна Панова и Снежана Стоименова, пише "Инфомрежа".

Ръководителят на проекта Зенил Реджепов направи обща презентация на проекта като подчерта, че основната цел е да се разработи нов трансграничен интегриран културен туризъм, като се използва за обмен на най-добри практики и ноу-хау в областта на възраждането на общото културно наследство.

Културното сътрудничество ще включва изследвания на най-важните исторически забележителности, развитие на традиционни празници, работни срещи и други.

Изпълнението на дейностите по проекта ще подобрят качеството на живот в селата Брежани и Звегор, разположени в трансграничния регион между България и Македония.

От своя страна Румяна Панова, председател на сдружението „Хора и традиции” и координатор на проекта подчерта значението му за съхраняване и развитие на културните ценности, за опознаването на възможностите и тяхното популяризиране. „Проектът е ценен така, както е ценен вашият юбилей", подчерта в краткото си слово Снежана Стоименова.

"Това е проект, роден от дългогодишни партньорства в областта на културата между Симитли и Делчево.Той е в името на хората, в името на любовта, която и днес ви е събрала. Любов към вашето дружество, което чества 40 години, любов към танца и традициите. В този смисъл нашият общ проект е проект в името на хората на двете общини – да съживим културата, да повишим възможностите за туризъм и обмен, да дадем нов самочувствие на хората", каза още Снежана Стоименова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов