Избрани Новини

Запазва се таксата за битови отпадъци в Кюстендил

Днес е последната за годината общинска сесия

Запазване на размера на таксата за битови отпадъци и през 2015 година ще гласува на днешното си заседание Общински съвет в Кюстендил, предаде Дарик.  Стойността й не е променяна от 2009 година - 1, 8 промила.
Жителите и предприятията от малките населени места в община Кюстендил се освобождават от таксата за битови отпадъци- Блатец, Бобешино, Буново, Горно Уйно, Долно Уйно, Кутугерци, Ломница, Полетинци, Полска Скакавица, Церовица, Савойски Гърбино, Леска, Цървеняно, Цървен дол.
Общинските съветници ще гласуват окончателния годишен план на Бюджет 2014 и окончателната план - сметка на ОП "Чистота", която е в размер на приетите в началото на годината 1 530 000 лв.
Таксата за детска градина да не бъде обвързана с размера на минималната работна заплата предлага общинска администрация в Кюстендил по идея на директорите на детските заведения. Променя се методологията за изчислението й, като максималният размер за пълен месец посещения ще бъде 51 лв. Досега таксата се изчисляваше на база 15% от минималната работна заплата.
"Съответното увеличение на таксата за датска градина би довело до увеличаване на социалното напрежение сред родителите, особено на тези с деца на 5 и 6 години, които посещават градина задължително в предучилищното обучение. Затова и Общинският съвет ще гласува промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги та предстоящата сесия", коментира председателят на ОС Иван Андонов.
Променя се и методологията за изчисляване на купона за млечна кухня за децата, която също няма да е обвързана с минималната работна заплата. Новите текстове предвиждат цената на купона да бъде в зависимост от вложените продукти, но не по - малко от 2 лв.
Съветниците ще гласуват цените за отдаване под наем на общински земеделски земи, те също остават непроменени.
Частен инвеститор иска да наеме банята с минерална вода в ромския кв. "Изток". Неправителствена организация предлага проект за регулация на терени в квартала и изграждането на нови жилища за ромски семейства.
Сесията започва в 14 ч., в дневният ред влизат над 30 докладни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)