Избрани Новини

Бизнесът с "жежка" вода пред фалит! Ромската баня в Кюстендил без пари

Само за м.г. загубите на комплекса са 3 800 лева

Банята в 12-хилядния ромски кв. Изток в Кюстендил е пред фалит и обектът ще бъде отдаден под наем, обявиха от общината. Само за м.г. загубите на комплекса са 3 800 лева, а за отиващата си 2014 г. положението не е по-добро.

Оказва се, че при цена на билета от 3 лева и 2,50 лева за пенсионери в гетото не посещават банята, която е с две отделения - мъжко и женско, с по 8 душа едното, плюс вани и кабини. Ромите обаче се къпят на черпак с кофа от 75-градусовата минерална вода, която карат с каруци. Доставката на бидони с жежка вода в гетото е доходоносен бизнес - един бидон от 80-100 л. е един лев, споделят превозвачи. Съдовете по каруците дори са надписани поименно - освен за къпане, водата масово се ползва и за пране в махалата, пише "Труд".

Банята в кв. Изток беше открита тържествено през 2008 г., обектът струва към 150 хиляди лева. Така или иначе, поради занижени хигиенни навици или заради цената на билета, но ромите не се къпели в нея - въпреки комфорта. Посещаващите я пък вътре чупят, цапат, крадат. Трябвало да се назначи още персонал, което обаче ще оскъпи нещата, отчеляза шефът на минипарламента в Кюстендил Иван Андонов. Затова на заседанието в понеделник съветниците ще вземат решение за отдаване на обекта, към който имало инвеститорски интерес, добави той.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)