Избрани Новини

Съд потвърди още два акта на рудник "Ораново"

Те са по повод трагедията през юли 2013, когато бяха убити четирима работници

Районният съд в Благоевград потвърди нови два акта на рудник "Ораново" край Симитли, където през юли 2013 г. при свличане на земна маса бяха убити 4- ма работници.

Веднага след инцидента от инспекцията по труда направиха пълна проверка и съставиха 7 акта и наказателни постановления на мината. Те са за нарушения на Правилника за безопасност на труда в подземните въглищни рудници и Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Концесионерът обжалва в съда, като две от наказанията бяха отхвърлени на първа инстанция, а другите след това са потвърдени.
Последните две наказания са за нарушение на технологията при работа във фаталната 64- а галерия. Изземването на пластовете е ставало с прокарването на по две ниши вляво и вдясно, вместо планираните по технологичен паспорт 3 бр. ниши със съответни отстояния по между им.

Инспекторите не са успели да влязат под земята, защото галерията бе затрупана, но са проверили какво се е работило в ежедневния диспечерски журнал.

Проверката установила още, че в 64 "б" лента e прокарана добивна ниша вляво, без да са направени и записани в дневника изпреварващи сондажи. Според утвърдения технологичен паспорт, като мерки срещу водни и кални пробиви е предвидено при прокарване на добивните ниши да се прокарват по 4 броя изпреварващи сондажи. Такива не били записани в дневника. Вписването трябвало да направи началникът на смяната. Той обаче се оправдал, че в края на деня му прилошало и не могъл да попълни информацията за направените сондажи в документите.

Магистратите не приеха доводите на ръководството на рудника и потвърдиха глобите от по 5000 лв. на първа инстанция./"24часа"



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов