Избрани Новини

Четирима миньори затрупани живи в рудник Ораново (обновена в 19:10)

Региони

16-07-2013, 12:23

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Двама от тях се издирват

Четирима миньори бяха затрупани при срутване в рудник Ораново, намиращ се на 2 километра от Симитли.

Сигналът за тежкия инцидент е получен в полицията в Благоевград към в 11.12 часа.

От в. "24 часа" съобщиха, че пътят за измъкване на миньорите е отрязан - земята се е срутила на петдесетина метра пред и зад тях.

20 миньори помагат на мястото при срутването в рудника за разчистване и четирима души са откъснати на 30 метра хоризонтално и 10 метра надолу.

По-късно стана ясно, че двама от затрупаните миньори са загинали. Търсенето на останалите продължава, съобщи за "Фокус" кметът на община Симитли Апостол Апостолов.Той посочи, че шансовете за спасяване на двама миньори, които все още не са открити, са малки.

Не е имало взрив, а срутване на кални маси.

"Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник. Много обезпокоително е това, че инцидентът е станал в 9.30 часа, а сигналът в полицията е подаден в 11.08 часа", каза още Апостол Апостолов.  

Участник в спасителните дейности беше изваден от рудника около обяд. Първоначално се твърдеше, че това е един от пострадалите миньори. По-късно стана ясно, че изваденият е 29-годишният Бойко Рулински. Той беше приет в реанимация в благоевградската болница, в стабилно съъстояние, след като го изнесоха от мината, понеже му прилошало.

"Правим всичко възможно за спасяването на миньорите, каза областният управител на Благоевград Муса Палев. "Има спасители от специализирани екипи от мини Бобов дол. На място има и екипи на Пожарната. Аз в момента пътувам за там, до сега бях в София на среща с премиера, и там научи тази лоша новина. Натам е тръгнал и министър Стойнев. За съжаление, получих информация, че има две жертви, надяваме се другите двама да бъдат открити. По памет, май преди няколко години в този рудник е имало подобни инциденти", каза Муса Палев.

Областният управител на Благоевград е категоричен, че ще се търси виновникът за срутването в рудник "Ораново". Муса Палев ще разпореди проверка за всичко, около състоянието на мината.

Към мястото на инцидента пътува министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, както и социалният министър Хасан Адемов.
Представител на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, начело с председателя на федерацията – КНСБ Валентин Вълчев, също пътува към мина „Ораново”, Симитли.

Очаква се към 14.30 – 15.00 ч. екипът да се е запознал с конкретната ситуация, след произшествието.

Следобед телата на загиналите при инцидента в рудник "Ораново” бяха извадени. Това са Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от село Полена.

 

Все още не е ясна съдбата на другите двама миньори затрупани от земната маса.

 

Околко 18 ч. Изявление на социалният министър Хасан Адемов даде надежда за двама оцелели миньори. Пред агенция "Фокус" Адемов съобщи, че спасителните екипи търсят двама от затрупаните. "На този етап има само предположения, че двамата миньори са зад свлачищата и калните маси, които пречат да се достигне до тях. Големият проблем е, че не е ясно точно къде се намират, а не е ясно и дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е достигнала до тях", каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов за Фокус.

"Единственият възможен начин да се стигне до двамата затрупани миньори е с ръчни методи", заяви пред журналисти в Симитли министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов, предаде Фокус. Адемов каза, че за първа смяна в рудник „Ораново" тази сутрин са влезли 45 миньори. При инцидента са загинали двама от тях, а други двама все още са заградени от свлякла се кална маса. Колегите им все още са в мината и участват в спасителната акция. Министър Хасан Адемов каза, е било предложено да бъде доставена допълнителна техника и да бъдат осигурени допълнителни спасители, но е станало ясно, че до двамата мъже може да се стигне само с ръчни методи. Към момента спасителите продължават да разкопават лепкавата смес от кал и кална маса и макар и с минимален шанс за оцеляване всички очакват положителна развръзка. Министърът изказа съболезнования към близките за загиналите.

Предстоят проверки във връзка с безопасността на работа в мина "Ораново" и ако има нарушения, ще има наказани, обяви социалният министър.

 

Наказания обеща и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. "Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба", заяви Стойнев. Сигналът за инцидента веднага е подаден до спасителната служба в Бобов дол, а тя се намира на 50 км. "Тук всяка минута е важна. В този див капитализъм, в който живеем, за съжаление много хора мислят първо за парите, а после за хората", каза министър Драгомир Стойнев. "Всяка мина трябва да има специализирано отделено. След като приключи разследването на инцидента ще се говори за промени, защото със сигурност не може да продължава по този начин", допълни той.

 

Над 160 предписания са дадени от Инспекцията по труда на рудник "Ораново" в Симитли. Това каза пред журналисти в Симитли изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова. "Във всички рудници се извършват рутинни проверки най-вече за сигурността", уточни Михайлова. "Добивът на въглища става при едни тежки минно-геоложко условия и когато към това се добавят физиологичният разтвор при въгледобив и непрецизното изпълнение на изискванията се случват такива инциденти", посочи тя. "Трябва да се изчака разследването, защото не може да се каже какво е предизвикало този скален пробив – дали е проектирането или неспазването на изискванията за безопасност. Няма как да се каже конкретна причина на този етап. Рудник "Ораново" трябва да има собствена минна спасителна служба", допълни Румяна Михайлова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов