Избрани Новини

Митрополит Серафим освети обновена детска градина в Гоце Делчев

На тържеството присъстваха кметът на Гоце Делчев и кметът на македонската община Берово

С водосвет, извършен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, вчера бе официално открита обновената детска градина "Джани Родари" в гр. Гоце Делчев. На тържеството присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и кметът на македонската община Берово, която е партньор по проекта - Драги Наджински, народните представители Кристиан Вигенин и Георги Андонов, председателят на Общински съвет Гоце Делчев Ангел Гераксиев, заместник – кметът Валери Сарандев. Сред гостите бяха също Фимка Кофчегарска, директор на детска градина „23 август”, община Берово, общински съветници от Гоце Делчев и директори на учебни и детски заведения в общината, информират от пресцентъра.

Ремонтът на ОДЗ "Джани Родари" бе осъществен по проект „Зелено бъдеще за нашите деца” в рамките на програмата за Трансгранично сътрудничество „България – Македония” с партньор от македонска страна детска градина „ 23 Август”, гр. Берово.

Директорът на детското заведение Марияна Костадинова, благодари на община Гоце Делчев за спечеления и успешно реализиран проект, както и на фирмата – изпълнител за качественото и бързо изпълнение на дейностите по ремонта. От своя страна, кметът Владимир Москов подчерта, че са реализирани няколко проекта в учебни и детски заведения в община Гоце Делчев по програмата за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”, които са създали по-модерна база и по-добри условия за децата, учениците и персонала. Работата на община Гоце Делчев в посока реализиране на проекти за подобряване на условията в детските и учебни заведения ще продължи активно и занапред, допълни още кметът.

Проектът „Зелено бъдеще за нашите деца” е на обща стойност 499 342 евро, от които 255 187,90 евро са за въвеждане на енергоефективни мерки в ОДЗ „Джани Родари“, гр.Гоце Делчев. Строителните работи включваха саниране на сградите, чрез направа на топлоизолация, подмяна на дограми, топлоизолация на покриви и сутерени, монтаж на слънчеви колектори, подмяна на остарели чугунени радиатори с нови алуминиеви, подмяна на осветлението с ново енергоефективно, преминаване към изгаряне на природен газ в ОДЗ „Джани Родари“. С изпълнението на проекта се очаква да се реализира икономия от средствата за отопление, да се повиши топлинният комфорт за децата и персонала. Над 60% от необходимата топла вода ще се осигурява от новите слънчеви колектори, а останалата от газовия котел. В рамките на проекта ще се проведе и обучителна кампания сред децата и техните родители на тема „Ранно обучение в опазване на околната среда“. Всички дейности по проекта трябва да приключат до месец май 2016.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов