Планинарското кино завладя Банско

С фолклорна програма и изнасяне на знамената на всички държави – участници в програмата, бе открито четиринадесетото издание на Банскофилмфест 2014г.

До 30 ноември публиката ще може да види  над 120 филма за екстремни спортове и да се срещне с официалните гости, които по традиция са сред най-известните търсачи на приключения, изследователи, алпинисти и спелеолози. Лентите в конкурсната програма, голяма част от която е посветена на 60 – годишнината от първото изкачване на К2,  ще бъдат оценявани от жури, председателствано от Моника Рогожинска – Президент на Полската секция на „Клуба на изследователите“.

Зам. кметът на Община Банско, Александър Мацурев, даде официален старт на форума. Той поздрави присъстващите и увери организаторите Натали Петрова и Петър Атанасов в подкрепата на градоначалникът Георги Икономов и цялото общинско ръководство за организирането на форума и за в бъдеще. Официалното  откриване завърши с прожектирането на филм по случай 80 – годишнината от изкачването на връх Вихрен по Северната стена.

Тази година в престижния форум ще вземат участие и представители на община Банско. На 26 ноември от 20:00 часа е презентацията и срещата с Александър Весков, Борис Колчагов, Михаил Кадев, Михаил Климов, Иван Бориков, Венцислав Черешаров, Емилия Драгосинова, Яница Златева, Живко Кърпачев, Георги Гюмов, Лазар Спасев, Виктория Спасева, Стефан Златков, Георги Нусторов от Алпийския спортен клуб на ветераните от Банско, които през изминалото лято изкачиха най-високия връх в Европа- Монблан /4810м/ и най-високия изцяло разположен в Италия връх Гран Парадизо /4061м/. На 27 ноември от 17: 15 часа в читалищния салон презентация "Поетични пътешествия"  ще направи Константин Икономов -  дългогодишен директор на национален парк "Пирин" /1980-1995/ ,общественик, автор на три изложби глиптики /създадени от природни материали, събирани из Пирин /, но преди всичко поет с изключителна дарба. На 29 ноември от 11:00 часа отрядът на  Планинска спасителна служба – Банско ще направи своята презентация на тема „Лавини и други опасности в зимен Пирин“.

Важен   акцент  е детската и младежка филмова програма, която за първи път е включена във фестивала. За най-младите почитатели на планината  ще бъдат организирани работилници с различна тематика и панел „Survival”, където ще могат да се докоснат до тайните на алпинизма, информират от пресцентъра на община Банско. 

Гражданите и гостите на Банско ще имат възможност да се насладят и на над 10 изложби, част от които показват едни от най-труднодостъпните точки на Планетата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен