Ансамбъл „Пирин” излиза на благоевградска сцена по повод 60-годишен юбилей

Ансамбъл „Пирин” ще изнесе концерт и на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа

Ансамбъл  „Пирин” ще отпразнува своя 60-годишен юбилей с грандиозен концерт днес от 19.00 часа в зала „Пейо Яворов”. На сцената ще излязат незабравими солисти, танцьори, творци, ръководители и основатели на състава, поставили началото на славния му път към световните сцени и международното признание.

„В концерт-спектакъла ще вземат участие едни от най-известните лица на ансамбъл „Пирин”. Специално за юбилея от Америка пристигна изпълнителката на „Катерино моме” - Татяна Сърбинска. От Кипър идва друга известна солистка - Таня Костова. На сцената ще излезе и една от основателките на ансамбъл „Пирин”  - Руска Стоименова”, разказа художественият ръководител на ансамбъл „Пирин” Данислав Кехайов. Той издаде, че първият танц, с който ще бъде открит грандиозният концерт-спектакъл, е „Пирински полъх” по музика на Кирил Стефанов и хореография на Кирил Апостолов. Публиката ще види още "Игра от Петричко" на Николай Цветков, „Копаница” и други, информират от пресцентъра на общината.

Обещанието на ансамбъл „Пирин” е за една незабравима вечер, която ще пренесе любителите на фолклорното изкуство през историята на ансамбъла от неговото начало до днес.

Ансамбъл „Пирин” прави първите си стъпки през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

За 60 години ансамбъл ”Пирин” е изнесъл  над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас  и в 60 страни по всички континенти на света. Благоевградските музиканти, солисти и танцьори са гастролирали на десетки световноизвестни сцени и са изправяли на крака публиката в най-големите градове.         Снимка на Деня

Щрихи от Плевен